Metodekursus: “Kausalitet i kvantitative metoder” med Asta Breinholt

Vi er konstant omgivet af spørgsmål om årsagssammenhænge – Giver nationale test i skolen dårligere trivsel? Fører en legalisering af cannabis til mindre bandekriminalitet? Får ressourceforløb folk tilbage i arbejde? Førte den protestantiske arbejdsetik til kapitalismes udbredelse? Dette kursus giver en introduktion til, hvordan man ved hjælp af kvantitative metoder kan undersøge spørgsmål som disse. Deltagerne vil gå fra kurset med en forståelse af hvilke data, der skal til for at besvare spørgsmål om årsagssammenhæng, hvilke antagelser man skal gøre sig, og ikke mindst en forståelse af, hvornår der er god grund til at være skeptisk over for påstande om årsagssammenhænge.

Kurset består af tre dele. I først del introduceres deltagerne til The Potential Outcomes Framework, som giver et filosofisk og matematisk bud på, hvordan kausalitet kan forstås. I de næste to dele af kurset introduceres to metodiske tilgange, der trækker på principperne i the potential outcomes framework. Først introduceres deltagerne til ideerne bag fixed effects og difference-in-differences. Til sidst introduceres deltagerne til instrumental variable regressions.

Fokusset ligger på at forstå intuitionen i metoderne fremfor de matematiske beviser. For hver tilgang gennemgår kurset et praktisk eksempel. Hvis deltagere ønsker at køre eksemplerne selv, skal de medbringe en bærbar med Stata installeret. Det forudsættes at deltagerne har et basalt kendskab til statistik så som hypotesetestning og regression.

Foreningen byder på the/kaffe og en let frokost.

Kurset afholdes d. 8. oktober kl.12:00-16:00 i lokale 4.1.18 på Center for Sundhed og Samfund, Øster Farimagsgade 5A, 1353 København K.

OBS: Arrangementet et kun for medlemmer af Dansk Sociologiforening. Kurset er gratis, men tilmelding er nødvendig. Skriv til Lene El Mongy (lm@samf.ku.dk)