Ved Sherin Khankan
Kom med når Dansk Sociologiforening og Koordination for Kønsforskning inviterer til filmvisning og oplæg om islamisk feminisme. Arrangementets første halvdel byder på en visning af dokumentarfilmen ”Reformisten”, mens vi i anden halvdel får besøg af Sherin Khankan, som vil fortælle om islamisk feminisme.
Visning af filmen ”Reformisten”:
Dokumentarfilmen REFORMISTEN – den kvindelige imam følger i en årrække Sherin Khankan, mens hun er ved at etablere og åbne en af de første moskeer i Europa ledet af kvindelige imamer.
Moskeens medlemmer er forenede om én vigtig mission: De kæmper for en genlæsning af Koranen som bygger på tolerance, ligestilling og islamisk feminisme, – en tilgang som bringer dem på kant med den typiske islamske praksis, den patriarkalske tolkning og den udbredte islamofobi.
Moskeen kæmper for kvinders ret til at kunne lade sig skille og vie på tværs af religioner. Men kvinderne i moskeen er splittede. Skal de kæmpe i det skjulte eller stå frem – skal de tage små forsigtige skridt mod målet eller stille sig op på barrikaderne? Sherin ønsker at sætte tempoet op. Men da hun begynder at tale offentligt om vielser mellem muslimske kvinder og ikke-muslimske mænd, begynder en splittelse i organisationen som truer moskeens fremtid.
Oplæg ved Sherin Khankan:
Som Danmarks (og Skandinaviens) første kvindelige imam skrev Sherin Khankan sig ind i historien, da hun i 2016 åbnede Mariam Moskeen i Indre København og har siden været toneangivende for debatten om ligestilling og kvinders ret til skilsmisse og interreligiøse ægteskaber.
Som datter af en kristen finsk mor og en muslimsk syrisk far er Sherin selv født og opvokset i et krydsfelt mellem øst og vest og kristendom og islam. Og således har hun gennem sin opvækst holdt jul med sin mor og ramadan med sin far. Som 20-årig valgte Sherin islam og blev optaget af Sufismen, som også er afgørende for hendes virke i dag som imam og foredragsholder.
Sherin er uddannet cand.mag. i religionssociologi og filosofi fra Københavns Universitet, hvorefter hun læste arabisk i et år i København, seks måneder i Kairo og 13 måneder i Damaskus Syrien. Herudover har hun læst islamisk sjælesorg og er senest afsluttet en uddannelse som kognitiv psykoterapeut.
Vi serverer kaffe/the under arrangementet.
Arrangementet finder sted torsdag d. 3. oktober kl. 17.00 – 19.15 i lokale 35.01.06 på Center for Sundhed og Samfund, Øster Farimagsgade 5A, 1353 København K.
OBS: Arrangementet er gratis og åbent for alle interesserede.
Giv os meget gerne et praj om, hvorvidt du kommer ved at trykke ”deltager” på Facebook-begivenheden. Her kan du også finde opdateringer, hjælp til at finde vej mm.
Vi glæder os til at se jer alle!
Dansk Sociologiforening og Koordination for Kønsforskning