BOYBANDS OG TEENAGEPIGER

d. 3. november 2004 kl. 19:30 på Sociologisk Institut, Linnésgade 25 i lokale Salen

– Om skabelsen af kønsidentitet hos teenagepiger

V. Jakob Demant, forskningsmedarbejder, Sociologisk Institut og Charlottte Klinge-Christensen, Cand. Soc., Oure Idrætshøjskole

Jakob Demant Og Charlotte Klinge-Christensen stiller med undgangspunkt i bogen ”Boybands og teenagepiger” spørgsmål ved hvordan vi kan forstå skabelsen af kønsidentitet hos teenagepiger.

Med udgangspunkt i pigernes egne fortællinger skildres deres hverdagslige omgang med boyband-fænomenet såvel som deres oplevelser i forbindelse med koncerter og personlige møder med idolerne. Herigennem tegnes et billede af pigernes romantiske drømme og idealer – de pejlemærker som de agerer efter i deres forsøg på at skabe en kvindelig identitet. Oplægget fokuserer på diskussionen af, hvorvidt denne kønsidentitet er kvindelig i traditionel forstand eller hvorvidt og hvordan de unge piger tilføjer deres kvindelige strategier et nyt indhold. Derved stilles samtidig spørgsmål ved, om populærkulturelle fænomener som boybands er andet og mere end fordummende masseproducerede musikprodukter, som tager lytteren med på en rejse ind i ligegyldighedens univers og dermed afspejler en tendens i ungdomskulturen til forbrug af overfladiske fænomener?